12/06/2017
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
 
  Vida espiritual
 
  Arrels
 
  Turisme
  Com arribar-hi
  Visites: horaris i preus
  Monument - Visita virtual i planta
    · 1 - Església
    · 2 - Refetor
    · 3 - Claustre
    · 4 - Sala Capitular
    · 5 - Dormitori
    · 6 - Escriptori
    · 7 - Muralles
    · 8 - Estances de ponent o ala dels conversos
    · 9 - Les portes del recinte del monestir
  Museus
  Poblet patrimoni de la Humanitat
 
  Germandat
 
  Fundació Poblet
 
  Publicacions
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Turisme  / Monument - Visita virtual i planta  / 5 - Dormitori 
5 - Dormitori
 
 
«Que per dormir tingui cadascú el seu llit. Rebin el parament dels llits d'acord amb l'estil de vida, segons la disposició del seu abat. Si és possible, que dormin tots en un mateix local; però, si el nombre no ho permetia, que reposin de deu en deu o de vint en vint, amb ancians que estiguin per ells. Que al dormitori cremi contínuament un llum fins a la matinada. Han de dormir vestits i cenyits amb cinyells o cordes, de manera que mentre dormen no duguin els coltells a la cintura, per no fer-se mal durant el son, i a fi que els monjos estiguin sempre a punt i, un cop fet el senyal, es llevin sense trigar i s'afanyin a anticipar-se els uns als altres per a l'ofici diví, bé que amb tota gravetat i modèstia. Els germans més joves, que no tinguin els llits de costat, sinó entremig dels ancians. I en llevar-se per a l'ofici diví, que s'avisin discretament els uns als altres per evitar les excuses dels dormidors.»

(Regla de sant Benet, 22)
 

Espai funcional del segle XIII per al descans nocturn necessari. La nit, però, és també el temps dels grans esdeveniments salvífics: l'Èxode, la Pasqua, la Resurrecció...

Per això, quan sant Benet descriu i organitza el dormitori, té present, més enllà d'unes realitats de caire ascètic i pràctic evidents, aquesta altra dimensió de la nit: un temps de vigilància i d'espera, el temps del monjo, en definitiva.
 
English  
Español
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005