28/08/2018
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
  Orgue de tribuna
    · Composició
    · Benedicció
    · Concert inaugural
  Benedicció de l'orgue de cor
  Els orgues de Poblet
  Informació i donatius
  Àudio i vídeo
  Imatges
 
  Vida espiritual
 
  Arrels
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Cosmos Poblet
 
  Botiga
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Orgue  / Orgue de tribuna 
Orgue de tribuna
 


«L’objectiu de la Comèdia i d’aquest càntic és allunyar els vius de l’estat de misèria espiritual en aquesta vida, per conduir-los a la salvació» (Dante, Epístola a Cangrande I della Scala).


Les paraules de l’autor de la Divina Comèdia expressen molt bé la més alta comesa de tota obra artística, que coincideix amb el desig de tot ésser humà: atènyer la felicitat. La bellesa de l’art en general, i de la música en particular, ofereix misteriosos recursos que ajuden a realitzar aquest desig.

Per al cristià la Felicitat, amb majúscules, només es troba en el Déu revelat en Jesús de Natzaret. «La música té una única tasca primordial: elevar la raó a la veritat immutable, a l’únic Déu i Senyor de totes les coses» (S. Agustí, Sobre la música). Crist és la música del Pare. El savi jesuïta Athanasius Kircher (1602-1680), en la seva Musurgia universalis, presenta Déu com constructor d’orgues i organista, establint un paral·lelisme entre els sis primers dies de la creació i els sis jocs d’un orgue universal. Al principi era l’abisme silenciós. Però «Déu digué», digué la Paraula, i el no-res es va poblar de ressonàncies, de música, d’harmonia. «El cel parla de la glòria de Déu» (Sl 18,2).

«La música és l’art més allunyat de la corporeïtat, ja que representa el moviment en tota la seva força i és transportada per ales quasi espirituals» (Schelling, Philosophie der Kunst). La música del nostre nou orgue, creada pel vent de les seves entranyes, ja sona per a la glorificació de Déu i la santificació dels homes, com diu el ritual de benedicció. La seva imponent façana és la imatge visible, material, d’una realitat invisible, pneumàtica. Si escoltem atentament, la grandiositat i dolçor dels seus sons ens poden elevar, amb les ales de l’esperit, per damunt de les misèries d’aquest món, arribant al regne de la felicitat, ni que sigui per uns moments. Les portes del Misteri es poden entreobrir, donant-nos la possibilitat d’albirar algunes de les meravelles que Déu ens té preparades. Més enllà del soroll de les nostres paraules podem escoltar la música de la Paraula.

[© foto: Ramon Cornadó Serra]
Castellano  
English
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005