10/10/2015
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
  Orgue de tribuna
  Els orgues de Poblet
  Agenda
  Informació
  CD Power of Life
 
  Vida espiritual
 
  Història
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Fundació Poblet
 
  Publicacions
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Orgue  / Els orgues de Poblet 
Els orgues de Poblet
 
Orgue Alberdi (1961-2011)
Sense comptar l’actual, el monestir Poblet ha disposat, al llarg de la seva història, d’un total de cinc orgues:


EL PRIMER fou construït al voltant de l’any 1423 per un orguener barceloní, en temps de l’abat Mengucho. Estava situat a la part alta del cor, al costat de l’epístola, sota l’arc immediatament anterior a les tombes reials. Mentre el monjos dormien, una candela mal apagada després de Completes va originar un gran incendi que es propagà pel cor i destruí totalment l’orgue.

EL SEGON era un petit orgue portatiu comprat l’any 1576 a les monges de Sant Hilari de Lleida. Fou col·locat a la sala capitular, i emprat allí durant setze anys, mentre es feien obres a l’església major.

EL TERCER, fet construir per l’abat Oliver de Boteller, fou realitzat per l’orguener Josep Bordons, de Solsona, en el transcurs dels anys 1589 a 1592. Estava situat al mateix lloc que el primer. Per l’escala de cargol del campanar s’accedia a la cambra del monjo organista, que quedava penjada. A la seva època fou considerat com un dels millors de Catalunya, i destacava per la bellesa dels seus relleus i escultures. L’any 1769 fou traslladat a una tribuna construïda expressament damunt la porta principal del temple, com l’orgue actual. Va ser cremat en l’exclaustració de l’any 1823.

EL QUART fou construït entre 1824 i 1830, també a Solsona. Obra de gran qualitat artística, no inferior al desaparegut, i situat també al fons de l’església, la seva existència fou breu: durant la segona exclaustració (1835) fou reduït igualment a cendres.

EL CINQUÈ fou construït per «Organería Española, S.A. - Alberdi» i inaugurat el 15 d’octubre de 1961. Es tractava d’un instrument de tracció elèctrica, amb 35 registres i un total de 2.389 tubs distribuïts en tres teclats manuals de 56 notes i pedaler de 30 notes. De composició sonora clàssica, es va fer una petita concessió romàntica al tercer teclat. Constava de dos cossos laterals situats darrere el cor: l’Orgue Major (teclat I) i el Pedal al costat de l’epístola; el Positiu (teclat II) i l’Expressiu (teclat III) al costat de l’Evangeli. Fou desmantellat el 2011 i lliurat en donació a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona.

[J.A. Peramos, extracte de l’article «El nou orgue Metzler de Poblet», Revista Poblet 25 (2012) 50-57]

Per a saber-ne més
English  
Español
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005