12/06/2017
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
 
  Vida espiritual
 
  Arrels
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Fundació Poblet
 
  Publicacions
 
  Agenda i actualitat
  Novetats del web
  Agenda
  Notícies
  Notes de premsa
  Àudio i vídeo
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Agenda i actualitat  / Notes de premsa 
Notes de premsa
 
 
 
NOTA DE PREMSA
Poblet, juny de 2015

Surt a la venda Power of life, el primer CD enregistrat a l’orgue Metzler del Monestir de Poblet.
  • Es tracta d’una selecció personal de l’organista Christopher Herrick
  • La discogràfica Hyperion edita aquest disc, que inclou principalment obres d’autors dels segles XIX i XX
Monestir de Poblet, 2 de juny de 2015.-
Aquesta setmana es posa a la venda el disc Power of life, el primer que s’enregistra a l’orgue Metzler del Monestir de Poblet des que es va inaugurar l’any 2012. Es tracta d’una selecció musical molt personal de l’organista Christopher Herrick, feta “amb la intenció d’estimular, commoure i sobre tot entretenir”, segons les seves pròpies paraules.

Power of life inclou obres d’autors molt diversos, majoritàriament dels segles XIX i XX. Algunes són obres originals o arranjaments de compositors tan coneguts com Mozart, Saint-Saëns o Villa-Lobos; mentre que d’altres no són tan coneguts per al públic general, però comparteixen el fet de ser excel·lents autors de música per a orgue. El nexe comú de les composicions d’uns i altres és que es tracta de músiques que transmeten optimisme, energia i vitalitat.

Christopher Herrick està considerat un dels organistes més destacats del panorama internacional. La seva discografia, estretament lligada al segell Hyperion des de 1983, inclou la integral de l’obra per a orgue de Johann Sebastian Bach, enregistrada en orgues Metzler, el mateix creador de l’orgue de Poblet. La seva sèrie de CDs titulada Fireworks, de la qual ja n’ha enregistrat 14 volums en diferents orgues de tot el món, segueix tenint una bona acollida per part del públic.

L’orgue Metzler de Poblet

Amb aquest enregistrament es posa de manifest la versatilitat de l’orgue de tribuna de Poblet. Tot i que es tracta d’un instrument pensat especialment per a la interpretació del repertori barroc alemany i francès, la seva àmplia gama de registres permet una flexibilitat sonora de què no disposen altres orgues similars. En efecte, ha estat concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus; un instrument veritablement interregional, la riquesa sonora del qual permet la interpretació de tot tipus de música barroca, de la manera més autèntica i ajustada possible a l’original.

El seu estil deu molt a les influències alsacianes i de l’Alemanya central, però també inclou característiques franceses, ibèriques i del Barroc tardà. El resultat permet abordar també música romàntica i del repertori contemporani, com es va posar de manifest en el concert inaugural (Olivier Latry, 2012), en què es van incloure obres d’autors com Messiaen.

Els mesos d’octubre i novembre, el Festival Internacional Orgues de Poblet porta a l’Abadia alguns dels millors organistes del panorama mundial. Enguany, la tercera edició del Festival se celebrarà del 24 d’octubre al 21 de novembre. Properament s’anunciarà la programació.
 

 

NOTA DE PREMSA
 
Poblet, 17 setembre 2013

El Monestir de Poblet, conjuntament amb la Fundació Populus alba, organitza el I Festival Internacional Orgues de Poblet, que tindrà lloc a l’Església de l’Abadia del Monestir els propers 19 d’octubre, 16 i 23 de novembre, sota la direcció artística de fra Josep Antoni Peramos.

El Festival farà sonar l’Orgue Major, obra del mestre orguener Andreas Metzler, de la prestigiosa casa suïssa Metzler Orgelbau. Aquest instrument, de recent construcció, és de composició i harmonització barroques, amb 61 registres repartits en tres teclats manuals i pedal. El nombre de tubs és d’uns 3.500, el més gran dels quals té uns 5 metres de longitud, i 1 centímetre el més petit. Secret construït en roure. Teclat de transmissió mecànica suspesa. Transmissió de notes totalment mecànica. Caixa de roure massís, dissenyada d’acord amb la sòbria estètica cistercenca de l’església abacial de Poblet.

Les interpretacions del Festival seran a càrrec de tres organistes de prestigi mundial. El dia 19 d’octubre, a dos quarts de deu de la nit, l’organista anglès Christopher Herrick interpretarà obres de J.S. Bach, D. Buxtehude i J. Reubke, entre d’altres. En 1983 enregistrà a Westminster un àlbum titulat «Organ Fireworks» a compte d’Hyperion Records, al qual seguirien més de 40 CD, amb enregistraments de gran qualitat d’instruments considerats els millors del món. Actualment, s’ha proposat de continuar tocant en les grans catedrals, prestigioses sales de concerts i esglésies magnífiques els més bells instruments, mentre la salut, les forces i l’acolliment del públic li ho permetin.

El dia 16 de novembre, sempre a dos quarts de deu de la nit, l’organista francès Olivier Vernet farà sonar les notes de les obres de F. Couperin, N. de Grigny i O. Messiaen, entre d’altres. A Vernet se’l considera un dels més brillants representants de l’escola francesa d’orgue: en 20 anys ha ofert més de 800 concerts, invitat pels festivals més importants del món, i ha enregistrat més de 90 CD. En 2006 succeí René Saorgin a la prestigiosa tribuna dels grans orgues de la Catedral de Mònaco. Imparteix classes a l’Académie de Musique Rainier III de Mònaco i al Conservatoire à Rayonnement Régional de Niça, i és el director artístic del Festival Internacional d’Orgue de Mònaco i del Festival d’Orgue de Mougins.

Finalment el dia 23 de novembre, l’organista alemany Ludger Lohmann, ens oferirà un concert centrat en J. S. Bach, P. Hindemith i F. Liszt. Lohmann va ser professor d’orgue al Conservatori de Colònia (1979-1983). Des de 1983 és titular d’una classe d’orgue al Conservatori, i organista titular de la Catedral de Stuttgart. Professor a la Universitat de Hartford (USA) en 1989. Ha realitzat diversos recitals a Europa, Amèrica del Nord i del Sud, Japó, Corea, a més d’enregistraments per a la ràdio, la televisió i discs. Professor de nombrosos cursos d’estiu i membre del jurat de diversos concursos internacionals.

Les entrades ja són a la venta i es poden adquirir per Ticketmaster o a la Recepció del Monestir.

Monestir de Poblet
17 setembre de 2013
 

 

NOTA DE PREMSA

Poblet, 11 octubre 2011

La Comunitat Monàstica de Poblet i la Fundació Santa Teresa del Vendrell posen en marxa l’escola-restaurant de la nova Hostatgeria de Poblet

Aquesta iniciativa és fruït de la voluntat de la Comunitat d’impulsar un projecte social, i de l’experiència de la Fundació amb l’Escola de Turisme del Baix Penedès, com a model integrador, innovador i de qualitat.

Durant el mes d’octubre es posarà en funcionament l’escola-restaurant de l’Hostatgeria de Poblet, un projecte que promou, a partir de la formació en diferents especialitats dins del sector de l’hostaleria, la inserció de persones amb dificultats per accedir al mercat laboral.

Durant nou mesos, un total de 16 alumnes es formaran en les especialitats d’auxiliar de cuina i auxiliar de sala, rebent els coneixements teòrics i l’experiència pràctica per aprendre l’ofici. Els cursos també vetllaran per la formació integral de la persona, la millora de la seva autoestima i de la capacitat per prendre decisions.

La col·laboració amb el sector i les pràctiques a les empreses seran un element essencial en el procés formatiu. En finalitzar, els alumnes estaran a punt per a la inserció laboral o la reincorporació a l’ensenyament reglat, per cursar els cicles formatius de grau mitjà.

La Comunitat Monàstica de Poblet i la Fundació Santa Teresa aposten per crear un model formatiu amb identitat pròpia a la comarca de la Conca de Barberà, que sigui un referent tant per la qualitat i el nivell de la cuina, com per la tasca formativa i d’inserció laboral de les persones del territori.

Monestir de Poblet
11 d'octubre de 2011
NOTA DE PREMSA


Poblet, dissabte 11 juliol 2009

En data d’avui, diada de sant Benet, el P. Abat President de la Congregació Cistercenca de la Corona d’Aragó, Dom Josep Alegre i Vilas, ha promulgat per decret la Declaració de la Congregació Cistercenca de la Corona d’Aragó sobre la relació dels monestirs amb l’entorn natural.

Aquest document és el resultat d’un temps llarg de reflexió conjunta dels nostres monestirs sobre el tema ecològic, d’actualitat tan roent. Recull els principis fonamentals d’allò que, a partir d’ara, els nostres monestirs i els seus habitants volen posar en pràctica, amb un compromís seriós, pel que fa a l’ús del medi natural i a la manera de relacionar-s’hi.

El nostre passat, i tota la tradició monàstica, que sant Benet sintetitza amb una frase prou eloqüent: «tractar totes les persones i totes les coses com vasos sagrats de l’altar» (cf. RB 31, 10), ens obliga i ens anima a assumir aquest compromís de coherència amb les nostres arrels i amb la nostra fe cristiana, que s’apropa amb respecte a tota la realitat creada com a mirall i reflex que és de la glòria i de la santedat de Déu.

...........................
Decret de promulgació …… Text de la Declaració

Monestir de Poblet
11 de juliol de 2009
NOTA DE PREMSA


Poblet, dissabte 21 febrer 2009

El Monestir de Poblet lamenta la recent publicació en els mitjans de comunicació de dues notícies referents a dos projectes diferents promoguts pel Monestir. Ambdós projectes, per vies diferents, es troben en fase d’estudi per part de l’administració pública competent i són, per tant, projectes encara oberts.

El Monestir de Poblet confia en el diàleg constructiu amb l’administració pública sobre aquests projectes i altres de semblants que puguin presentar-se en el futur, i lamenta profundament que, trobant-se encara en una fase de treball, se n’hagin fet ressò els mitjans de comunicació social, la font d’informació dels quals ens és totalment aliena i desconeguda.

No creiem que aquestes informacions afavoreixin el treball ordinari ni de les institucions privades ni, menys encara, de l’administració pública. Pensem que hi ha suficients instàncies de diàleg amb els tècnics de l’administració, tots ells persones competents, on poder resoldre els problemes que puguin sorgir per un determinat afer, instàncies que, en els casos que ens afecten, no havien exhaurit encara les seves possibilitats de diàleg, com així se’ns ha fet saber explícitament.

El Monestir de Poblet no ha volgut fer cap mena de declaració als periodistes sobre aquests assumptes i n’ha desautoritzat explícitament la publicació, independentment que sigui contrària o favorable als interessos del propi Monestir.

El Monestir insta els responsables del món de la comunicació social a ser prudents a l’hora d’oferir certes informacions, especialment quan els afectats en desautoritzen la publicació, i a deixar que sigui el funcionament ordinari de les instàncies públiques qui resolgui els problemes que afecten els ciutadans d’aquest país. Pensem que aquesta és la millor manera de treballar constructivament pel bé comú del nostre país.

Monestir de Poblet
21 de febrer de 2009
English  
Español
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005