06/11/2015
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
  Salutació del P. Abat
  Abat Maur in memoriam
  Vida monàstica
  Hostatgeria del Monestir
  Cultes
  Necrologi
  Crònica
  Blocs
  Contacte
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
 
  Vida espiritual
 
  Història
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Fundació Poblet
 
  Publicacions
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Comunitat monàstica  / Abat Maur in memoriam 
Abat Maur in memoriam
 
+
MAUR ESTEVA I ALSINA
*10.11.1933 - †14.11.2014

ABAT DE POBLET
1970 - 1998

ABAT GENERAL
DE L’ORDE CISTERCENC
1995 - 2010


IN PACE

 
Testament espiritual CA ES IT FR DE PT
 
Daniel Esteva i Alsina va néixer a Gironella (Berguedà) el 10 de juliol de 1933. Va entrar a Poblet el 1958. Professà l’any següent i rebé el nom de Maur. Fou ordenat sacerdot el 1967. Tres anys després fou elegit abat de Poblet. Durant el seu abadiat (1970-1998) hagué de completar la restauració material del monestir i consolidar la comunitat monàstica en els anys posteriors al Concili Vaticà II, que ell aplicà amb decisió, d’una manera molt concreta en la reforma litúrgica i en la introducció del català en la pregària dels monjos. Precisament a l’ambó que va encarregar a l’escultor Josep M. Subirachs per al presbiteri de l’església (1985), hi ha gravada aquesta frase: «Proclamem la Paraula de Déu en la nostra parla».

D’aquests anys es pot destacar la seva amistat amb Josep Pla i amb el President Josep Tarradellas, amb qui acabà simbòlicament la recuperació material del monestir amb la restauració del cimbori de l’església. Gràcies a aquesta amistat, el President llegà el seu arxiu personal al monestir.

Col·laborà igualment en el govern de l’Orde Cistercenc al costat de l’abat general Policarp Zakar, al qual succeí com a abat general el 1995. Durant el seu generalat l’abat Maur Esteva va visitar els monestirs empès per una fraterna preocupació, tot vetllant per a fer redescobrir i valorar els elements fonamentals de la identitat monàstica cistercenca: la Regla de sant Benet, la pregària i la vida fraterna. Va convertir la casa general de l’Orde a Roma en un espai de trobada i comunió per a tots els monjos i monges, sobretot per als estudiants. Hi endegà els Cursos de Formació Monàstica, que ara ja són una institució consolidada, oberts a tots els monjos i monges, especialment els joves, de l’Orde.

En acabar el seu servei com a abat general el 2010, retornà al seu monestir de Poblet on morí el dia 14 de novembre, commemoració de Tots els Difunts que serviren Déu sota la Regla de sant Benet, després d’una llarga malaltia. Fou enterrat a la capella de sant Benet de l'església del monestir, als peus de l'altar, després d'una austera i solemne cerimònia oficiada pel P. Abat Mauro-Giuseppe Lepori, abat general de l'Orde Cistercenc.

«No desesperà mai de la misericòrdia de Déu» (cf. RB 4,74).
Al cel sigui!
 
 
 
English  
Español
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005